Poročni fotograf svetuje pri načrtovanju poroke

By March 16, 2018poroke

Kako izgleda idelana poroka s strani poročnega fotografa

O lokaciji poroke

Kot poročni fotograf z večletnimi izkušnjami fotografiranja porok in po preko 100 fotografiranih porokah lahko rečem, da vem kakšne poroke so mi všeč. Tiste, ki se v večini dogajajo na enem mestu npr. hotelu, gradu v celoti. Vse od priprav na poroko do razreza torte. Ali vsaj da celotna poroka poteka v manjšem območju nekaj kilometrov, morda z enim večjim premikom (npr. upravna enota – lokacija poročnega slavja). Dolge vožnje sem in tja so naporne za goste, predvsem pa od njih nihče nič nima. Poroko razvlečejo in naredijo napeto, saj se vedno nekam mudi. Žal potem večkrat zmanjkuje časa za kvalitetno druženje s tistimi, ki jih imate najrajši (pa tudi za fotografiranje gostov). Vaši starejši gosti se bodo tekom dneva, še posebej če je ta vroč utrudili in zvečer kmalu odhajali domov. Prav tako pa bo vse skupaj monogo bolj stresno za vas in vaše družice, ko boste moreali skrbeti, da so vsi ob pravem času na drugi lokacijo.

V zadnjem času me pari na sestankih pogosto sprašujejo ali je običajno da se par fotografira 2 ali več uri in so ta čas svatje prepuščeni sami sebi?

Menim da je poroka dan, za druženje s svojimi prijatelji in družino in ne za celodnevno fotografiranje. Zdi se mi, da so fotografije najboljše takrat, ko se sproščeno pripravljate ali družite z svojimi prijatelji in sem sam prisoten le kot dokumentarni fotograf, ki beleži vašo poroko. Seveda naredim tudi fotografije ko gledate v kamero med pripravami a za večino takšnih fotografij je bolje ob primernem času na primernem kraju.  Takrat ko imamo lahko čim bolj nevtralno ozadje in lepo svetlobo naredimo klasične fotografije s starši, prijateljicami, prijatelji in seveda tudi nekaj neklasičnih. Te neklasične, izvirne in unikatne poročne fotografije so posebaj rezevirane za mladoporočenca. Večji del časa je torej namenjen poroki in sledenju njenemu naravnemu poteku. Tako se ženin in nevesto prepustita trenutku, svojim čustvom, dogajanju morda se spogledata in se  nasmejeta ter se izogiba gledanju v kamero. Na ta način bodo poročne fotografije zelo naravne, polne čustvenega naboja, nezaigrane.

Seveda pa si je dobro vzeti vsaj 20 minut na vsaki lokaciji in 20 minut pred sončnim zahodom za fotografiranje para. Za slednjo ni potrebna idilična lokacija, temveč le iskrice v očeh in občasno kakšno navodila fotografa, kako se postaviti. Sam redko prakticiram fotografiranja daljša od 1 h, razen na posebno željo para.  Zavedam se da večina od vas ni dobro plačan model, ki je navajen dolgega poziranja in nenazadnje, verjamem da je to dovolj časa da ustvarim nekaj zelo lepih fotografij (če mi ne uspe v času 1 ure narediti nekaj dobrih fotografij ne verjamem, da jih lahko v 3 urah). Tu se pokažejo izkušnje in iznajdljivost ter pomoč mladoporočencema pri poziranju. Kombinacija sporoščenosti in zaupanja v fotografa sta najboljše zagotovilo da bodo vaše poročne fotografije čudovite in si boste na njih všeč.

K sreči se po številnih fotografiranjih porok hitro znajdem in prilagodim. Dvajset minut na eni lokaciji in dvajset na drugi, je pogosto več kot dovolj za poročno fotografiranje. Mladoporočenca pa nista dalj časa odsotna, predvsem pa se lahko družita svojimi gosti, kar naj bi tudi bil namen poroke.

Ali lahko gostje na poroki fotografirajo?

Gosti, ki fotografirajo na poroki: Zelo dobro je če se goste predhodno obvesti, da naj med poročnim obredom le uživajo v gledanju in poslušanju, mobitele in fotoaparate, pa izvlečejo iz torbic v času po obrednega druženja. Gostje ki poroko spremljajo iz klopi, z mobitelom v rokah težko naredijo kakšen res dober posnetek, kot ozadje kjer se vidi le njihov mobitel na vajinih poročnih fotografijah pa niso zaželjeni. Priporočam, da ženin in nevesta povesta svojim gostom, da si želita videti njihove obraze ne njihovih mobitelov zato sta tudi najela uradnega poročnega fotografa in snemalca. Selfiji in podobne stvari me niti najmanj ne motijo. Če ste se mogoče odločili, da na poroki ne bosta imela snemalca, a si vseeno želita nekaj posnetkov obreda, zadolžita enega ali največ dva, ki bosta snemala in se zato gibala nakoli, ne le držala mobitel in sedela. V primeru, ko je vaš prijatelj navdušen fotograf in bi prav tako rad fotografiral poroko je tudi ta dobrodošel, le dobro ga je opozoriti naj se giba nekje izven zornega kota mojega fotoaparata, saj se bova tako oba izognila da je v ozadju vedno en fotograf namesto ganljivi pogledi staršev.

Moti, me le če se pri skupinskih fotografiranjih, pojavljajo še drugi gosti z fotoaparati – en na levi, drug na desni, oči portretirancev pa švigajo od enega fotoaparata, do drugega. Če predvidim še, da bo pri skupini petih oseb ali več vsaj nekdo večkrat požmrknil lahko kljub petim in več posnetim fotografijam ostanem brez tiste kjer vsi gledajo v kamero. Zato v teh primerih goste z fotoaparati vljudno prosim če se lahko pstavijo vstran.