Zanimivosti o poročnih običajih

By March 5, 2018poroke

Vas zanima zakaj podvezica, poročni šopek ali enake obleke družic? Preberite v zanimivem članku o poročni tradiciji: 10 presenetljivih dejstev o poročnih običajih
Poročni šopek, metanje podvezice, nekaj modrega, pripetega na obleko … Ali ste kdaj pomislili, da bi raziskali, kako so nastali ti globoko vkoreninjeni poročni običaji? Najbrž ne, saj ste preveč zaposleni z načrtovanjem poroke in svojega poročnega fotografa. Zato vam v tem članku povzemamo 10 najbolj fascinantnih dejstev o poročnih običajih.

1) Zakaj je zaročnemu in poročnemu prstanu namenjen prstanec leve roke? Nekoč so verjeli, da od tega prsta, pa naravnost do srca vodi žila Vena Amoris (ljubezenska žila). Zakaj se je po tistem, ko znanost tega “dejstva” ni potrdila, ta običaj ohranil, preberite tu.

 

2) Britanska kraljica Viktorija, ki je Veliki Britaniji vladala kar 63 let, je popularizirala nošenje bele poročne obleke. Ko se je leta 1840 poročila, so tako na Otoku kot onkraj njegovih meja na veliko objavljali njene fotografije z belo poročno obleko, trend pa je očitno vzbudil željo po posnemanju. Svet pa je bela poročna obleka obnorela v 50. letih prejšnjega stoletja z vzponom televizije, ki je predvajala poročne izseke v belo oblečenih znanih lepotic, kot je bila Grace Kelly.
V starih časih so si ženske za poroko pač nadele svojo najboljšo obleko. Je pa belina bila tudi simbol bogastva (bele obleke pač nisi pral, ob kakšni drugi priložnosti pa je tudi nosil), nedolžnosti in veselja.

3) Če vaše družice niso navdušene nad nošenjem enakih oblek, jim povejte, da vam s tem pomagajo pri zakonski sreči. Ta tradicija izvira še iz rimskih časov, ko so ljudje verjeli, da bodo med svati pomešani tudi zli duhovi, ki bodo (kako neotesano!) poskušali uročiti ženina in nevesto. Od družic so zahtevali, da se identično oblečejo, da bi zmedli zle duhove in tako zagotovili srečno poroko.

4) Ker je bila vera v zle duhove precej trdovratna, je vplivala tudi na to, da so neveste tradicionalno nosile tančico, saj jih je po mnenju starih Grkov in Rimljanov obvarovala pred njimi.

Foto zate, photoforyou, canon, canon_photos, canonglobal, fineartweddings, weddinginsp, fineartbride, weddingdream, realwedding, weddingphotomag, hochzeitinspiration, weddingideas, hairaten, vintagewedding, vintagehochzeit, bride2018, braut2019, wedding2019, hochzeit2018, hochzeit_gluck,

10 presenetljivih dejstev o poročnih običajih

7) Kakšno vlogo pa ima podvezica? Metanje podvezice je na porokah postalo priljubljeno v 16. stoletju. Izvorno je bilo povezano z idejo konzumacije poroke, torej kot nekakšno potrdilo, da je nevesta izgubila nedolžnost. Ženin z metanjem podvezice odvrže tudi samsko življenje ter prevzema zakonske obveze in radosti. Katerikoli kos nevestinega oblačila pa naj bi po tradicionalnem prepričanju prinašal tudi srečo, zato se za podvezico tudi dandanes moški del svatov z veseljem meče. Pa četudi to pomeni, da bo tisti, ki jo ulovi, naslednji pred oltarjem.

8) Običaj, da naj bi nevesta nosila nekaj starega, nekaj novega, nekaj sposojenega in nekaj modrega, nosi simboliko kontinuitete (staro), optimizma v prihodnosti (novo), sposojene sreče (sposojeno) ter čistosti, ljubezni in zvestobe (modro).

9) Zgodovina poročne torte pa nas spet popelje v čase starega Rima, ko so med poročnim obredom nad glavo neveste prelomili štruco posebnega poročnega kruha. To je simboliziralo prelom nevestine deviškosti in njeno predajo novemu poglavarju družine – možu. Sprva so verjeli naj bi poročne torte prinašale srečo zakoncema, še posebno plodnost, čistost in lojalnost.
Ko danes mladoporočenca torto režeta skupaj, simbolično opravljata prvo skupno dejanje na njuni povezani življenjski poti. Ko drug drugega hranita s torto, pa sporočata, da želita skrbeti drug za drugega. Po starem prepričanju torta, ki jo svatom ponudita mladoporočenca, prinaša srečo – kdo bi se ji potemtakem odrekel?

10) Izraz medeni tedni naj bi bil nordijskega poganskega izvora, pomenil pa naj bi nekaj podobnega kot danes – umik mladoporočencev od sveta, le da je par nekoč svoje veselje med tedni umika potenciral z medenim vinom. To naj bi prinašalo srečo, kar pravzaprav pomeni številno potomstvo, saj naj bi delovalo kot afrodiziak.

Bride and flowers

5) Nismo še končali z zlimi duhovi – prav zaradi njih naj bi ženin prenesel nevesto čez prag njenega novega domovanja v naročju, saj naj bi pred pragom nanjo prežali zli duhovi.

6) Slab duh in malo manj slabi duhovi naj bi vplivali tudi na običaj nošenja poročnega šopka. Nekoč, ko so manj skrbeli za telesno higieno, so bile tudi različne vonjave izrazitejše, kar so poskušali zakriti z vonjem svežega cvetja. Tudi sam šopek je bil svoje čase videti malce drugače, saj je bil praviloma opremljen z začimbami, bodičastimi rastlinami in česnom – vse z namenom, da odžene zle duhove.